forex trading logo

Bulgarian English French German Norwegian Polish Romanian Russian Turkish

Меню

Кой е Онлайн ?

В момента има 1357 посетителя в сайта
Home Достъп до обществена информация
Стражица - Национална седмица на четенето

Национална седмица на четенето (22 – 26 октомври 2018 година) в СУ „Ангел Каралийчев”, град Стражица

В националната седмица на четенето нашето училище се включи със следните инициативи:

На 22 октомври ученици от 4а клас представиха пред най-малките първокласници любими приказни герои, гости на това събитие бяха инж.Катя Петрова - зам.кмет на община Стражица и Евгения Станчева - старши експерт в отдел "Образование" към общината. Ученици от третите класове посетиха училищната библиотека и се потопиха в необятния свят на книгите, а по - големи ученици посетиха градската библиотека и се срещнаха с Николай Христов местен поет.

 

На 23 октомври се проведе маратон на четенето с ученици от 2 до 12 клас. Малките ученици четоха български народни приказки в библиотеката, а големите ученици четоха любими произведения в кабинета по български език и литература.

На 24 октомври се осъществи рецитала "Да бъде ден!", посветен на 120 години от рождението на Хр.Смирненски. Краткият жизнен и творчески път на поета, както и дружбата му с родения в Стражица Ангел Каралийчев, бяха представени от Тодорка Цонева – учител по български език и литература – чрез кратък разказ и мултимедийна презентация. Петнадесет ученици от пети, шести и седми клас рецитираха стихотворения от Христо Смирненски. Тяхното изпълнение представи основните теми и и мотиви, чувства и стилистични особености в творчеството му и развълнува публиката – ученици, учители, както и гостите на събитието – инж. Катя Петрова – заместник кмет на Община Стражица и Евгения Станчева – старши екстперт в Отдел „Образование” в Община Стражица. А в библиотеката се проведе информационна среща с родители и ученици от втори клас.

На 25 октомври наши ученици участваха в състезанието "Обичам българския език", провело се в регионалната библиотека "П.Р. Славейков" В.Търново. Инициативата "Четене на публични личности" се осъществи на три места. В кабинета по български език и литература инж.Катя Петрова - зам.кмет на община Стражица прочете на ученици от пети до седми клас приказката "Житената питка", след което се проведе непринуден разговор за четенето и познаването на традициите. Част от децата споделиха кои са любимите им книги, герои и автори и прочетоха още три приказки от Ангел Каралийчев. В заключителните си думи инж. Катя Петрова – по професия начален учител – насърчи учениците в стремежа им към четенето и знанието. В мултимедийния кабинет Илиян Маринов председател на Общинския съвет, град Стражица също прочете приказката "Житената питка" на ученици от осми до дванадесети клас, обсъдиха значението и символиката на това произведение в бита на българите, същото произведение ученичката Морган Лий прочете на английски език. Ученици от десети и дванадесети клас четоха откъси от разкази на Ангел Каралийчев. Срещата завърши с прочит на стихотворение на младата поетеса Анджела Наку от дванадесети клас. А в библиотеката Марияна Станчева- общински съветник прочете българка народна приказка на малките ученици, разговаря с децата за любимите им приказки и герой от произведенията и за значението на приказките. Няколко ученика прочетоха също любими български народни приказки.

Снимки

 

 

Популярно

Последни новини

Полезни връзки

Медии


Administrator MK

Стражица Стражица Стражица